10 redenen om te kiezen voor Mechelen

Wonen in Mechelen, dat is resoluut kiezen voor vernieuwing én comfort. De stad heeft de afgelopen jaren al talloze investeringen gedaan in haar publieke ruimte, en ook voor de nabije toekomst toont Mechelen heel wat potentieel. Hieronder vind je de meest markante troeven van wonen in deze metropool terug:

Woluwelaan Sint-Stevens-Woluwe

1. Verbonden met de wereld

Gelegen in het midden van de ‘gouden driehoek’, pal tussen Antwerpen, Brussel en Leuven, vormt Mechelen de ideale uitvalsbasis voor elke stadsmens. Dankzij het sterk uitgebouwde openbaar vervoer – en de volledig vernieuwde stationsomgeving – spoor je in no time naar de andere Vlaamse centrumsteden en de Belgische hoofdstad. Met de Intercity Direct reis je zelfs in slechts twee uur naar Amsterdam, zonder overstappen! Ook wie met de wagen komt rijdt vlot de E19 op richting Antwerpen of Brussel. Het gevolg van die perfecte bereikbaarheid? Een enorme aantrekking van bedrijven en werkgeverorganisaties die ervoor zorgen dat nog meer mensen zich in de buurt van de stad komen vestigen, waardoor de stad een sterke bevolkingsgroei kent. Er is geen twijfel meer mogelijk: Mechelen profileert zich steeds meer als wereldstad met grootse ambities.

2. Een rijke geschiedenis

Wanneer je met de auto of de trein langs Mechelen rijdt, springt de imposante Sint-Romboutstoren meteen in het oog. Maar de stad is heel wat meer erfgoed rijk en wil een voorbeeldfunctie vertolken in het behoud en de restauratie van hun patrimonium. De acht (!) historische kerken in de Mechelse binnenstad, ook gekend als de Torens aan de Dijle, vormen een belangrijke toeristische trekpleister, maar zijn ook voor de Mechelaars zelf van groot belang. Geen fan van kerken? Mechelen telt ook heel wat burgerlijk erfgoed. Of je nu een concert wil meepikken in de Stadsschouwburg, het 16e-eeuwse Hof van Cortenbach langs binnen én langs buiten wil bewonderen of langs de oever van de Dijle wandelt en de gevels van de ‘Grooten’ en ‘Den Kleinen’ Zalm, een van de meest prestigieuze handelsplaatsen van het Middeleeuwse Mechelen, passeert: de rijke geschiedenis van de stad vertelt een verhaal van eeuwenlange impact.

Te koop fiscaliteit Sint-Stevens-Woluwe

3. Waterstad eens te meer

De kronkelende Dijle is van oudsher de belangrijkste levensader van Mechelen en maakte van de stad een belangrijk handelscentrum. Doorheen het centrum liepen talloze vlieten, bijriviertjes van de Dijle, die in het begin van de 20ste eeuw gedempt of overwelfd werden om ziekteverspreiding tegen te gaan. Mechelen wil haar rijke watergeschiedenis echter weer in de kijker zetten: in het laatste decennium onderging de binnenstad een metamorfose en kreeg water opnieuw een belangrijke rol. De heraanleg van de vlieten, het Dijlepad, de talloze manieren waarop de stad water weer integreert in parken, woonstraten en stadstuinen,… water is niet meer weg te denken uit het Mechelse straatbeeld, en de stad is toegewijd om haar geschiedenis als waterstad te blijven integreren in toekomstige bouwprojecten.

4. Sterk vergroend

Groen in een stad is noodzakelijk om als inwoner een comfortabel leven te kunnen leiden. Het zorgt er niet alleen voor dat inwoners gemotiveerd zijn om hun woonst te verlaten en te bewegen, ook voor het mentale welzijn van de inwoners zijn groen en natuur primordiaal. Dat weet ook het stadsbestuur van Mechelen, dat aan de hand van het Parken- en Tuinenplan niet alleen nieuw groen aanlegt in de stad, maar ook de bestaande parken versterkt. In de afgelopen jaren zette Mechelen resoluut in op de vergroening van de binnenstad en bij alle nieuwe projecten blijft natuur een belangrijke rol spelen. Kom tot rust in de kruidtuin aan de Dijle, maak een uitstapje naar de kinderboerderij in het Tivolipark of ga vogels spotten in het Mechels Broek. Ook de talrijke tuinen in de binnenstad bieden de perfecte gelegenheid om even op adem te komen of verbinding te zoeken met Mechelaars allerhande.

5. Fietsvriendelijk? Ja hoor!

Geen eindeloze files en ontelbare auto’s in de Dijlestad: met een vlot georganiseerde ringweg kan Mechelen inzetten op een optimale verkeersdoorstroming in de binnenstad. De afgelopen jaren heeft de stad de focus gelegd op veilig fietsen, met een volledig vernieuwde fietsinfrastructuur die doorheen de toekomst goed onderhouden zal worden. Een investering in veilige en comfortabele fietsroutes maakt van Mechelen de perfecte centrumstad voor fietsers en een goede keuze voor jonge gezinnen. Een tochtje langs de Dijle, of toch maar even gaan uitblazen in het Vrijbroekpark? Dankzij talloze zachte verbindingen en veilige fietspaden sta je in een wip waar jij dat wil.

6. Rijk gevulde cultuuragenda!

Cultuurliefhebbers komen in Mechelen ongetwijfeld aan hun trekken. Het cultuurcentrum organiseert het hele jaar door talloze theater-, dans- en muziekvoorstellingen en doorheen de stad vind je een resem kleine zaaltjes voor liefhebbers van het intiemere werk. Mechelen telt ook een heel aantal musea: beleef de Bourgondische geschiedenis in het Hof van Busleyden, leer bij over de Holocaust in Kazerne Dossin of maak een uitstapje naar het Horlogerie- of Speelgoedmuseum. Daarnaast is Mechelen de thuisstad van de wereldberoemde Beiaardschool ‘Jef Denyn’. Met maar liefst zes beiaarden zal je tijdens een wandeling door Mechelen altijd vergezeld worden door klokkenmuziek en kan je tijdens de zomermaanden elke maandagavond genieten van een avondconcert door beiaardiers van over heel de wereld.

Luchthaven Zaventem

7. Hoera horeca

Een autoluwe, compacte binnenstad, gezellige historische straatjes en een dynamisch centrum… Mechelen heeft alle elementen voor een aangenaam dagje shoppen. Hippe boetiekjes en grote ketens wisselen elkaar af in karaktervolle winkelstraten, met een grote verscheidenheid aan producten. Wandel door het prachtig historisch centrum en ontdek wat de Mechelse handelaars te bieden hebben of volg een van de talrijke winkelgidsen samengesteld door de locals. Een resem gezellige terrasjes en horecazaken in het centrum maken de winkelervaring compleet. Op zaterdagen en koopzondagen kan je zelfs een gratis shoppingshuttle nemen over het water; een niet te missen beleving!

8. Van de schoolbanken tot jouw werkplek: keuze troef!

Aangezien Mechelen integraal inzet op vernieuwing, hoeft het niet te verbazen dat de stad ook qua studeer- en werkgelegenheid goed te boek staat. Kinderen kunnen terecht in tientallen scholen en na het secundair onderwijs staat de moderne Thomas More campus klaar aan de Dijle om studenten allerhande studierichtingen van hoge kwaliteit aan te bieden. Ook na afstuderen is er voor iedereen plaats in Mechelen en met de titel ‘Baanbrekende Werkgever’ mag de stad zich niet voor de eerste keer een voortrekker noemen op het vlak van hybride werken en duurzame mobiliteit. Ten slotte is de verjonging van Mechelen ook merkbaar in het hoge aantal creative agencies en IT-bedrijven; een stad die helemaal klaar is voor de digitale toekomst!

Woluwe Shopping Center

9. Gegeerde woonstad

Wonen in Mechelen is meer dan ooit in trek! De transformatie die de stad het voorbije decennium onderging trekt heel wat extra inwoners aan en jaagt ook de woningprijzen de hoogte in. Zo is er een zeer duidelijke prijsstijging zichtbaar in de laatste jaren. De gemiddelde verkoopprijs van de woningen steeg tussen 2018 en 2022 met maar liefst 29%. De appartementen stegen in diezelfde periode met een mooie 25% (bron: notaris.be). Het is duidelijk: wonen of investeren in Mechelen is een slimme zet!

10. Iedereen tevreden

Heel wat redenen om te kiezen voor Mechelen dus! De inwoners zelf zijn daar het beste bewijs van: uitgebreide bevragingen onder inwoners wijzen uit dat maar liefst 84% van de Maneblussers er graag woont (bron: stadsmonitor Vlaanderen). Ervaar jij binnenkort zelf waarom Mechelen zo een aangename woonstad is?